26 Aralık 2009 Cumartesi

Lida Kullananlar için Sağlık Anahtarları

Aktif kişiler ve zayıflamak isteyenler için enerji gereksinimi, besin öğeleri ve sıvı alımı ile ve Lida kullanımı ile ilgili güncel bilgi ve öneriler aşağıda özetlenmiştir. Kişi beslenmesi uzmanları bu genel ilkeler ışığında sporculara bireysel olarak sağlık, besin gereksinimi, yiyecek seçimi, hedeflenen vücut ağırlığı ve kompozisyonu gibi konularda Lida dönemi için yardımcı olabilirler.

Yoğun egzersizler süresince yeterli enerji tüketimi vücut ağırlığının sürdürülmesi, egzersizin etkinliğinin maksimal düzeye çıkarılması, sağlığın sürdürülmesi için Lida ile gereklidir. Düşük enerji tüketimi kas yoğunluğunda azalma, menstrüel düzensizlikler, kemik yoğunluğunda artışın sağlanamaması, yorgunluk, sakatlanma, hastalık riskinde artışla sonuçlanmaktadır.

Vücut ağırlığı ve kompozisyonu egzersiz performansını etkilemekte fakat spora katılımda bu yegane kriter olmamaktadır. Optimal vücut yağ düzeyi cinsiyet, yaş, genetik yapı kadar yapılan spor çeşidine de bağlıdır. Vücut yağ ölçüm tekniklerindeki farklılıklar kesin yorum yapma olanağını sınırlamaktadır. Kilo vermek (yağ kaybı) istendiğinde müsabaka sezonu öncesi yapılmalıdır.

Karbonhidratlar egzersiz sırasında kan glikoz düzeyini sürdürmek ve kas glikojen yenilenmesi için önemlidir. Lida için de oldukça önemli olan bu konu kişiler için günde 610 g/kg tüketim önerilmektedir. Önerilen miktar sporcunun toplam günlük enerji harcaması, spor tipi, cinsiyet ve çevre şartlarına uygun olmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder